İnternet Of Things - Nesnelerin İnterneti - IoT Nedir?
26-01-2021
14:26
Internet Of Things | Nesnelerin İnterneti | IoT Nedir?
Nesnelerin interneti IoT bize daha akıllı bir gelecek vaat etmeye devam ediyor. Bir markette alışveriş yaparken otomatik olarak sipariş verdiğinizi ve alışverişinizde doktorunuzun telefonuna sağlığınız için tehdit oluşturacak ürünlerin var olduğunu ileten mesajlar gönderdiğini hayal edin... Tüm bunlar yakında mümkün olabilecek olsa da yine de hayalleri gerçeğe dönüştüren devasa bir sistemin farkında olmalıyız.
IoT Teknolojisi | Nesnelerin İnterneti Nedir?
Birbirine bağlı cihazlar, makineler, nesneler veya benzersiz tanımlayıcılar ile sağlanan ve insandan insana ihtiyaç duymadan ağ üzerinde veri iletme - paylaşma yeteneği olan bir sistemdir.
Bilgisayar etkileşimi ile fiziksek ve sanal dünyalar arasındaki boşluğu dolduran IoT, bireylerin yanı sıra tüm toplumların daha akıllı ve daha rahat bir şekilde yaşayabileceği akıllı ortamlar yaratmayı hedefliyor. Her ne kadar görkemli görünse de IoT zaten günlük hayatımızın bir parçası haline geldi ve hiç şüphesiz orada kalıcı olacaktır.
Tüm bunları aklımızda tutarak şimdi, IoT dünyasının arkasındaki ve onu döndüren makinelere kısaca göz atalım.
IoT Teknolojisi Neden Yapılır? IoT Teknoloji Yığını
Nesnelerin interneti için bu teknolojik labirentte yolunuzu bulmak istiyorsanız, onu çevreleyen teknoloji çözümlerinin çeşitliliği ve sayılarının fazlalığı göz önüne alındığında bu gerçekten de zor bir görev olabilir. Bununla birlikte, IoT teknoloji yığınını, nesnelerin internetinin çalışmasını sağlamaya dahil olan dört temel teknoloji katmanına ayırabiliriz. Bunlar aşağıdaki gibidir.
Cihaz Donanımı:
Cihazlar IoT içindeki 'bileşenleri' oluşturan nesnelerdir. Gerçek ve dijital dünyalar arasında bir ara yüz olarak hareket ederek, belirli IoT dağıtımında gerçekleştirmeleri gereken göreve bağlı olarak farklı boyutlarda, şekillerde ve teknolojik karmaşıklık seviyelerinde olabilirler. İster küçük bir mikrofon, ister ağır inşaat makineleri olsun, pratik olarak her malzeme nesnesi (hayvanlar veya insanlar gibi canlı nesneler bile) gerekli bileşenlerin eklenmesiyle (uygun yazılımla birlikte sensörler veya aktüatörler eklenerek) bağlı bir cihaza dönüştürülebilir.
Cihaz Yazılımı:
Yazılım, bağlı cihazları 'akıllı' yapan en önemli etmendir. Yazılım, Bulut ile iletişimi uygulamaktan, veri toplamaktan, cihazları entegre etmekten ve IoT ağı içinde gerçek zamanlı veri analizi yapmaktan sorumludur. Dahası, kullanıcıların verileri görselleştirmesi ve IoT sistemi ile etkileşime girmesi için uygulama seviyesi yeteneklerini de sunan cihaz yazılımıdır.
İletişim:
Cihaz donanımı ve yazılımı artık elimizde olduğuna göre, IoT dünyasında akıllı nesnelere bilgi alışverişi sağlayan başka bir katman daha var. İletişim mekanizmalarının cihaz donanımı ve yazılımına güçlü bir şekilde bağlı olduğu doğru olsa da, bunları ayrı bir katmak olarak düşünmek hayati önem taşır.
İletişim katmanı, hem fiziksel bağlantı çözümlerini (hücresel, uydu, LAN) hem de çeşitli IoT ortamlarında (ZigBee, Thread, Z-Wave, MQTT, LwM2M) kullanan belirli protokolleri içerir. İlgili bir iletişim çözümünü seçmek, her IoT teknolojisi yığınını oluşturmanın hayati bölümlerinden biridir. Seçilen teknoloji, yalnızca verilerin buluta gönderilme alınma yollarını değil
aynı zamanda cihazların nasıl yönetildiğini ve üçüncü taraf cihazlarla nasıl iletişim kurduğunu da belirleyecektir.
Platform:
Daha önce de belirtildiği gibi, 'akıllı' donanım ve kurulu yazılım sayesinde cihaz çevresinde olup biteni algılayabilir ve bunu kullanıcıya belirli bir iletişim kanalı üzerinden iletebilir. Bir IoT platformu, tüm bu verilerin toplandığı, yönetildiği, işlendiği, analiz edildiği ve kullanıcı dostu bir şekilde sunulduğu yerdir. Yeteneklerinden ziyade, iletişim katmanı aracılığı ile cihazlar tarafından sağlanan veri bölümlerinden yararlı iç görüler bulma ve analiz etme becerisidir. etkili olabilmek için bu tarz platformların şirket içi veya bulut tabanlı olarak kurulabileceğini de belirtmekte fayda var.
IoT Teknoloji Yığını İçindeki Bağlantı Çözümleri
IoT teknolojilerinin olası gerçek hayat uygulamalarında var olması için bunların arkasında bağlantı çözümleri ortaya çıkaktadır. Belirli bir IoT kullanım durumunun özelliklerine bağlı olarak, her iletişim seçeneği, güç tüketimi, menzil ve bant genişliği arasında bazı değişkenlere sahipken farklı hizmet etkinleştirme senaryoları da sunabilir. Örneğin, akıllı bir ev inşa ediyorsanız, iç mekan sıcaklık sensörlerinizi ve ısıtma kontrol cihazınızı akıllı telefonunuza entegre etmek isteyebilirsiniz, böylece her odadaki sıcaklıkları uzaktan izleyebilir ve mevcut duruma göre gerçek zamanlı olarak ayarlayabilirsiniz.
Bu çeşitlilikteki iletişim standartları ve protokolleri göz önünde bulundurularak, on yıllardır kullanımda olan bazı kanıtlanmış internet protokolleri varken, yeni çözümler geliştirmeye yönelik gerçek ihtiyaç hakkında bir soru gündeme gelebilir. Bunun nedeni, iletim kontrol protokolü / İnternet Protokolü (TCP/IP) gibi mevcut internet protokollerinin, ortaya çıkan IoT teknolojisi uygulamalarında verimli bir şekilde çalışabilmek için genellikle yeterince etkili olmaması ve çok fazla güç tüketmesidir. Bu bölüm, özellikle IoT sistemleri tarafından kullanılmak üzere ayılmış başlıca alternatif internet protokolleri başlıklarını aktaracaktır.
Genellikle, çözümlerin her biri için elde edilen tüm veriler radyo frekansı aralığına göre ayrılmış IoT radyo teknolojileriyle ilgilidir: kısa menzilli IoT telsiz çözümleri, orta mennzilli çözümler ve uzun menzilli geniş alan ağları çözümleri.
Kısa Menzilli IoT Ağ Çözümleri
BLUETOOTH: Özellikle akıllı telefonlarda yaygın bir entegrasyona sahiptir. Özellikle kablosuz kulaklıklar veya konum belirleme servisleri gibi özellikleri ile maliyeti az ve düşük güç tüketimi göz önüne alınarak elektronik pazarının geleceği için temel çözüm olarak kabul edilmektedir.
RDID: Şimdiye kadar uygulanan ilk IoT uygulamaları arasında yer alan radyo frekansı tanımlama (RFID9, özellikle binaların içindeki nesne konumunu belirleme yeteneği gerektiren tedarik zinciri yönetimi ve lojistik alanlarında IoT uygulamaları için konumlandırma çözümleri sunar. RFID teknolojisinin geleceği
hastanedeki hastaları takip etmekten, sağlık hizmetlerinde verimliliği arttırmaya ve perakende mağazalar için stokta kalmayan durumları en aza indirmek için gerçek zamanlı ticari konum verileri sağlamaya kadar çeşitli olası uygulamalarla, bu gibi hizmetlerin çok ötesine geçiyor.
Orta Menzilli IoT Ağ Çözümleri
WIFI: IEEE 802.11 temel alınarak geliştirilen bu protokol, en yaygın ve genel olarak bilinen kablosuz iletişim protokolü olmaya devam ediyor. IoT dünyasındaki geniş kullanımı, daha iyi bağlantı ve güvenilirlik için yüksek sinyal gücü ve hızlı veri aktarımı tutma ihtiyacından kaynaklanan ortalamanın üzerinde güç tüketimi ile sınırlıdır.
ZIGBEE: Bu popüler kablosuz ağ oluşturma standardı, trafik yönetim sistemlerinde, ev elektroniğinde, makine endüstrisinde en sık kullanılan uygulamalardan biridir. IEE 802.15.4 standardının üzerine inşa edilen ZigBEE, düşük veri değişim oranlarını, düşük güçle çalışmayı, güvenliği ve güvenilirliği destekler.
THREAD (İş Parçacığı): Akıllı ev ürünleri için özel olarak tasarlanan Thread, bağlı cihazların birbirleri arasında iletişim kurmasını, buluttaki hizmetlere erişmesini veya Thread mobil uygulamaları aracılığı ile kullanıcıyla etkileşimde bulunmasını sağlamak için IPv6 bağlantısını kullanır. Birden fazla işlemin tek bir akışı paylaşarak neredeyse eşzamanlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.
Uzun Menzilli Geniş Alan Ağları (WAN) Çözümleri
NB-IoT: LTE radyo frekans bandlarında çalışma özeliği sağlamanın yanı sıra geniş kapsam, düşük güç tüketimi ve bağlantı kalitesi sağlamaktadır.
LTE-CAT M1: LTE-Cat M1, IoT ve M2M cihazlarını orta veri hızı gereksinimleriyle birbirine bağlayan düşük güçlü bir geniş alan (LPWA) bağlantı standardıdır.
LORAWAN: Düşük güç tüketimi için optimize edilmiş ve milyonlarca cihaz içeren büyük ağları destekleyen, düşük güçlü ve uzun menzilli geniş alan ağı protokolüdür. Geniş alan ağı (WAN) uygulamalarını hedefleyen LoraWAN, IoT M2M, akıllı şehir ve endüstriyel uygulamalar içinde düşük maliyetli, mobil ve güvenli çift yönlü iletişimi desteklemek için gereken özelliklere sahip düşük güçlü WAN'ları sağlamak için tasarlanmıştır.
SIGFOX: Sigfoox'un arkasındaki konsept, WIFI aralığının çok kısa olduğu, hücresel aralığın çok pahalı olduğu, çok fazla güç tükettiği ve düşük seviyelerde veri aktarımı gerektiren düşük güçlü M2M uygulamaları için etkili bir bağlantı çözümü sağlamaktır. Sigfox saniyede 10 ila 1.000 birlik düşük veri aktarım hızlarının üstesinden gelmesini sağlayan teknoloji olan UNB'yi kullanır.
IoT Teknolojisi ve Sonuç
IoT teknolojisi hali hazırda evlerimizde, kamusal alanlarımızda, ofislerimizde ve fabrikalarımızda rahatlık ve konfor için artık kullanılabilir hale geldiğinden ve gelişimin yüksek hızı göz önüne alındığında daha ileri bir haberleşmeye ve teknolojiye olanak sağladığından oldukça önemli bir yerde bulunuyor. Asıl soru tüm bunların ne zaman olacağı değil, güvenlik ve maliyet etkinliği gibi temel özellikleri korurken mümkün olan en yüksek verimliliği elde etmek için bağlantıların nasıl yapılması gerektiği ile ilgili olmalıdır. Tüm bu kapsam ele alınarak Securitas Alarm sürekli gelişen ve yeni çağa ayak uyduracak teknolojileri her zaman yakından takip ediyor. Akıllı ev teknolojisini güvenlik ürünleri ile entegre ederek her zaman sizin ve sevdiklerinizin güvenliğini en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyor. Ev veya İş yerleri için Alarm ve Kamera sistemleri gibi bir çok üründe aktardığımız teknolojileri içine dahil edecek yeni ürünlerimizi ve tüm teknoloji haberlerimizi yakından takip etmenizi öneriyoruz.
Tüm bu yaklaşımlar göz önünde bulundurularak, çok sayıda düşük, güçlü, bant genişliğine sahip cihazları öngören bir yapıda geleceğin inşası IoT teknolojisine şimdiden göz kırpıyor.
Hoş geldin Gelecek :)